Stimularea psihomotricităţii

ANIMALELE MARINE-MEDUZA

Materialele reciclabile sunt o sursă inepuizabilă de realizare a unor produse cu impact educaţional. Cel mai mare avantaj al folosirii acestora este faptul că implică un buget redus. Un alt avantaj este reprezentat de faptul că utilizarea de materiale reciclabile poate deveni un punct de plecare în formarea unor atitudini ecologice. Pentru vremurile pe care le trăim în prezent este ideal să valorifici ceea ce ai prin casă. Şi uneori pot ieşi jucării sau decoraţiuni drăguţe şi amuzante. Distracţia este garantată pentru toţi cei implicaţi.  Plus că toţi merităm o a doua şansă în viaţă. Chiar şi lucrurile.

Materiale necesare:

  • sticlă de plastic
  • şerveţele
  • hârtie de copt
  • pungă alimente
  • ochişori (opţional)
  • foarfece
  • marker negru
  • cutter/foarfecă
  • lipici/bandă dublu adezivă
  • sfoară

Modalitatea de realizare:

1.Spălaţi o sticlă de plastic. Pentru ilustrarea etapelor confecţionării meduzei din materiale reciclabile am folosit o sticlă de Coca Cola de 2 l. Puteţi solicita copilul să realizeze acest lucru.

2.Trasaţi cu marker-ul un traseu punctat la baza sticlei, pentru a marca locul prin care urmează să tăiaţi sticla.

3. Cu o foarfecă sau un cutter decupaţi pe conturul punctat. Ajută, în cazul în care folosiţi foarfeca, să găuriţi cu vârful acesteia sticla şi să porniţi decuparea din acel loc. Copiii au nevoie de sprijinul unui adult în această etapă pentru a preveni accidentarea.

După ce aţi terminat de decupat partea de jos a sticlei, rugaţi copilul să o şteargă foarte bine.

4. Solicitaţi copilului să mototolească 7-8 şerveţele (de preferinţă albe). Ghemotoacele obţinute trebuie să fie destul de mari. Pentru exemplificare am folosit şerveţele rolă.

5. Aşezaţi şerveţelele mototolite în sticla decupată. Pentru a nu cădea e necesar să folosiţi un adeziv (lipici solid, bandă dublu adezivă)

6. Tăiaţi fâşii de hârtie de copt cu o lăţime de cca 2 cm. Dacă ştie să decupeze, puteţi lăsa copilul să facă această operaţie. Nu este necesar ca fâşiile să fie uniform tăiate pe toată lungimea lor.Puteţi trage uşor hârtia de copt peste lama unei foarfece pentru a ondula puţin hârtia.

7. Prindeţi fâşiile, cu ajutorul lipiciului sau folosind bandă dublu adezivă, de marginea sticlei. Dacă vă rămân fâşii, puteţi să le prindeţi şi de şerveţelele cu care a fost umplută sticla. Pentru mai multă distracţie puteţi lipi şi fâşii de pungă (am folosit o pungă pentru congelator)

8. Întoarceţi sticla şi lipiţi ochişorii sau desenaţi cu un marker negru ochi, nas şi o guriţă. Meduza noastă este gata. Dacă doriţi să o expuneţi puteţi lipi un capăt de sfoară în partea de sus a sticlei.