Abilități de comunicare

ACASĂ -mediul propice pentru dezvoltarea abilitaţilor de comunicare ale copiilor

Copiii achiziţionează abilităţile de comunicare în ritmuri diferite și acest lucru este valabil și pentru copiii cu autism și cu alte cerinţe educaționale speciale (CES). În comparaţie cu copiii tipici, la copiii cu cerinţe educaționale speciale, mai ales la cei cu autism , achiziţionarea,  atât a limbajului verbal cât şi a celui non-verbal, se dezvoltă cu un grad redus de spontaneitate.

Pe lângă sprijinul pe care un copil cu CES îl primeşte la şcoală și prin programele de terapie la care participă, este important ca părinţii să creeze şi acasă un mediu stimulator pentru dezvoltarea comunicării, limbajului şi a vocabularului. Instituirea unui astfel de mediu este de asemenea benefic şi pentru copiii tipici.

În cele ce urmează găsiţi câteva idei referitoare la cum se poate organiza şi acasă un mediu stimulator pentru dezvoltarea limbajului şi a vocabularului unui copil.

-Citiţi copilului texte adaptate în care  anumite cuvinte sunt însoţite de imagini .

-Etichetaţi obiectele din casă pentru a-l ajuta pe  copil să asocieze cuvintele cu obiectele desemnate de acele cuvinte.

-Detectaţi cel mai mic indiciu, semnal dat de copil care denotă intenţia sa de a comunica. Pentru a  creşte motivaţia copilului pentru comunicare și învăţarea de cuvinte noi încercaţi să folosiţi materiale cu subiecte pentru care copilul dumneavoastră prezintă interes. De exemplu,  unor copii le plac cărţile cu animale domestice, altora le plac cărţile cu dinozauri sau cu anumite personaje din desene animate. Plasaţi cărţile strategic în aşa fel încât copilul să aibă acces în permanenţă la ele.

Alegeți cărți colorate, cu culori plăcute copilului, iar când îi citiţi încercaţi să fiţi cât mai expresivi.

-Creaţi jocuri interactive şi antrenante prin care să ajutaţi copilul să înveţe cuvinte noi. Ascundeţi cartonaşe cu cuvinte asociate cu imagini în cutii senzoriale.

-Ascundeţi cartonaşele cu cuvintele noi  prin casă și cereți-i  copilului să plece la „vânătoare” și să găsească aceste cartonașe.

-Pentru copiii non-verbali prezentaţi cartonaşele cu imagini asociate cu cuvinte și le cereţi să vă dea un anume cartonaş sau să îl arate cu degetul. La început prezentaţi numai 2 cartonaşe şi în funcţie de progresul pe care copilul îl face măriţi numărul cartonaşelor. În cazul în care copilul face greşeli,  acordați-i ajutor, începând cu „mână pe mână” şi treptat, pe măsură ce învață,  diminuaţi ajutorul. Nu uitaţi să încurajaţi copilul şi să aveţi o atitudine pozitivă.

-Găsiţi un loc pe un perete din casă unde puteţi afişa liste de cuvinte asociate cu imagini. Folosiţi un anume cuvânt pentru acel loc la care să vă referiţi in comunicarea dumneavoastră cu copilul.

– Creaţi activităţi polisenzoriale care să implice trasarea, jocul cu plastilină, coloratul şi potrivirea de cuvinte sau cuvinte însoţite de imagini. În acest fel copilul prelucrează informaţia nouă în mai multe moduri.

-Creaţi liste cu vocabularul lunii în curs, al anotimpului, precum și liste specifice unei activităţi ca de exemplu lista cu rechizitele de care copilul are nevoie când merge la şcoală. Concepeţi activităţi și jocuri antrenante pentru a facilita învăţarea cuvintelor din lista creată.

-Folosirea unui sistem de recompense ajută atât copilul tipic cât şi pe cel cu CES să îşi mentină interesul pentru participarea la astfel de activităţi. De exemplu îi spuneţi copilului că mai întâi trebuie să participe la activitatea de citire și apoi va primi jucăria preferată. Pentru aceasta facem un tabel cu imagini care ilustrează câteva activități/jucării preferate ale copilului și îl lăsăm pe el să aleagă recompensa ( pentru ce lucrează).

-Folosirea unui orar vizual zilnic  în care să fie incluse şi activităţi de citire şi dezvoltare a  vocabularului.

-Pentru a ajuta un copil cu autism sau cu deficit de atenție să se concentreze  pe activitatea aleasă se pot folosi timere. Acestea se găsesc de obicei în magazine la secțiunea ustensilelor de bucătărie.

Vă rugăm să reveniţi în cazul în care consideraţi această prezentare folositoare!  

În curând vom posta o colecţie de activităţi şi materiale pentru predarea vocabularului cu tematică de vară, pe care le puteţi folosi cu copilul dumneavoastră.

Sperăm că aceste sugestii de activități vă ajută să structurați programul copilului și să faceți pași fermi în îmbunătățirea abilităților sale de comunicare.

Credite:

Graficele din imaginea exemplului de text adaptat sunt realizate de :

https://www.teacherspayteachers.com/Store/Marcelles-Kg-Zone

https://www.teacherspayteachers.com/Store/Whimsy-Clips

https://www.teacherspayteachers.com/Store/Ramonam-Graphics

https://www.teacherspayteachers.com/Store/Scrappin-Doodles

Pictogramele au fost generate cu Boardmaker V6