
Cred cu toată puterea sufletului meu că nu doar oamenii, ci şi lucrurile, au nevoie de o a doua şansă. De aceea sunt o împătimită a transformării unor lucruri pe care, în mod obişnuit, le arunci.
Vă propun un proiect prin care cutiile de orice provenienţă (cutii de creme, cutii de biscuiţi, cutii de dropsuri) pot fi transformate în nişte simpatice şi extrem de utile cutiuţe de depozitare pentru lucrurile mărunte de prin casă (nasturi, panglici, aţe de cusut sau chiar gablonţuri şi bijuterii).
Activitatea nu presupune un nivel de complexitatea ridicat. Totuşi poate fi greu accesibilă pentru copiii cu CES care au o funcţionalitate scăzută sau pentru copiii de vârstă foarte mică.
Este o activitate minunată pentru orele de abilităţi practice destinate adolescenţilor şi pre-adolescenţilor şi un mijloc de relaxare pentru adulţi. În condiţiile unor minime adaptări şi cu puţin ajutor, acest tip de activitate poate fi realizat şi cu tinerii sau adulţii cu dizabilităţi, în cadrul unor ateliere protejate.
MATERIALE NECESARE:
- Cutii metalice sau din plastic (cutii de creme sau cutii de biscuiţi)
- Bandă dublu-adezivă de 2,5 cm
- Sfoară albă
- Aracet pentru hârtie
- Fetru colorat
- Pensule
- Foarfecă
- Pistol de lipit cu silicon
- Dantelă, mărgele (opţional)

1. Pentru a exemplifica realizarea unei cutii de depozitare am folosit o cutie metalică în care am cumpărat biscuiţi (cookies). Sunt ceva mai scumpi decât aceeaşi biscuiţi în ambalaj de carton, dar parcă sunt mai gustoşi.
Spălaţi bine cutia şi lăsaţi-o să se usuce. De obicei cutiile de biscuiţi au o etichetă lipită pe partea de jos. Aceasta poate fi îndepărtată cu uşurinţă dacă o lăsaţi cca 10 min să stea în apă. Resturile de lipici se pot îndepărta mai uşor cu puţină acetonă sau orice alt solvent pentru îndepărtarea lacului de unghii.

2. Lipiţi fâşii de bandă dublu-adezivă la o distanţă de cca 2 cm. Atunci când începeţi să aplicaţi banda dublu adezivă păstraţi capacul pe cutie. Începeţi să aplicaţi banda de la marginea capacului, astfel încât să nu îl lipiţi de restul cutiei.
3. Începeţi aplicarea sforii pe partea laterală a cutiei, din zona capacului. Fixaţi firul de sfoară cu o bucată de bandă dublu-adezivă (vezi imaginile).


4. Înfăşuraţi sfoara în jurul cutiei, având grijă ca firul de sfoară să nu se suprapună.

5. După ce aţi înfăşurat în sfoară partea laterală a cutiei, tăiaţi firul de aţă cu aproximativ 1 cm mai lung. Cu ajutorul unei foarfeci introduceţi firul dedesubt. Căutaţi o zonă unde nu este bandă dublu-adezivă lipită pe cutie. Această operaţie este necesară pentru a nu se desprinde sfoara de pe cutie.
6. Urmează aplicarea benzii dublu-adezive pe toată suprafaţa capacului. Dacă pentru aplicarea de sfoară pe partea laterală a cutiei fâşiile de bandă dublu-adezivă se aplicau la o oarecare distanţă unele de altele, atunci când aplicăm banda dublu-adezivă pe capac este necesară acoperirea întregii suprafeţe a acestuia. Întotdeauna încep această operaţie de pe marginile laterale ale capacului şi mă duc spre centru, într-un „sistem de raze”, până când întreaga suprafaţă este acoperită. După fiecare aplicare scot fâşia de hârtie, astfel încât să permit bandei dublu-adezive să se suprapună acolo unde este necesar. În acest fel munca se simplifică foarte mult, chiar dacă totul devine foarte lipicios.


7. Începeţi să înfăşuraţi firul de sfoară pornind de la marginile capacului spre interior. Nu uitaţi să fixaţi capătul aşa cum am exemplificat la pasul 3.

8. Într-un recipient realizaţi un amestec din aracet pentru hârtie şi apă, în proporţii egale. Nu e nevoie de mult material. Aplicaţi cu o pensulă acest amestec peste suprafeţele îmbrăcate în sfoară. Acest pas este important pentru a fixa sfoara. Eu urmez acest pas imediat după ce am terminat de îmbrăcat o suprafaţă cu sfoară. Altfel putem avea surprize neplăcute şi pe anumite zone sfoara să înceapă să se desprindă de pe suprafaţa pe care am aplicat-o. Lăsăm totul la uscat.
9. Până când se uscă sfoara dată cu aracet ne putem ocupa de decoraţiuni. Puteţi decora cutia în funcţie de imaginaţie sau de materialele disponibile. Eu obişnuiesc să realizez trandafiri din fetru. Pentru a obţine un efect cromatic suplimentar obişnuiesc să folosesc nuanţe diferite de fetru. Cu ajutorul unor capace de diferite dimensiuni, trasaţi cercuri pe bucata de fetru cu ajutorul unui marker. Există 2 modalităţi de realizare a trandafiraşilor. Fie trasaţi, în spirală, nişte linii ondulate, fie mergeţi simplu, asemeni cochiliei unui melc (vezi imaginile). Trandafiraşii vor arăta diferit, în funcţie de tehnica aleasă.


10.Decupaţi fetrul, urmând conturul trasat. În această etpă obişnuiesc să folosesc o forfecuţă pentru unghii. Fiind mai mică, aceasta îmi permite să urmez mai fidel conturul trasat. Veţi obţine o bandă de fetru spiralată. Începeţi să învârtiţi în jurul propriei axe bucata de fetru, pornind de la interior spre exterior. La sfârşit fixaţi capătul cu silicon cald sau prin coasere. Prefer varianta cu siliconul, deoarece e mai rapidă. Atenţie la accidente. În cazul în care realizaţi această etapă împreună cu copiii, ar fi recomandat ca manipularea pistolului cu silicon să se realizeze în preajma unui adult.

11. Din fetru de culoare verde decupaţi forme ovale pentru a realiza frunzele. Dacă vă simţiţi mai în siguranţă în acest fel, puteţi să vă trasaţi conturul frunzelor pe bucata de fetru, cu ajutorul unui şablon. Sau puteţi folosi frunzuliţe prefabricate pe care să le achiziţionaţi din magazinele de specialitate. Pentru a avea o „ţinută” mai bună, recomand folosirea fetrului apretat. Se găseşte în orice magazin de hobby& crafts.

12. Împletiţi fire de sfoară pentru a decora marginea capacului. Dincolo de funcţia decorativă, această operaţie ajută la fixarea suplimentară a sforii de capacul cutiei. În plus, se poate ca, atunci când se face trecerea de la părţile laterale ale capacului spre suprafaţa circulară, să apară goluri inestetice în aplicarea sforii. În acest fel, aceste „neajunsuri” sunt mascate. Lungimea firului de sfoară pentru împletit se stabileşte în funcţie de circumferinţa capacului cutiei. De obicei eu dublez această dimensiune. Pentru a obţine o bandă împletită mai lată am folosit 9 fire de sfoară, grupate câte 3. Înainte de a începe să le împletesc le-am înnodat la un capăt. Lipiţi banda împletită de marginea capacului cu ajutorul pistolului cu silicon.

13. Realizaţi un aranjament de flori pe capacul cutiei, înainte de a lipi efectiv trandafiraşii. Când sunteţi mulţumiţi de ce aţi obţinut, puteţi să îi lipiţi câte unul pe capacul cutiei, respectând modelul. Din loc în loc puneţi şi câte o frunzuliţă.

14. Dacă utilizaţi cutii metalice şi observaţi că acestea sunt ruginite pe interior, puteţi „îmbrăca” interiorul cutiei cu carton colorat. Dacă nu există problema ruginei, prefer să nu „îmbrac” interiorul cutiei. În acest fel e mai uşor de întreţinut curăţenia. Plus că nu mai există riscul de a se „pierde” sau agăţa în îmbinări lucrurile mărunte sau bijuteriile.

15. Acum avem nu doar un spaţiu de depozitare, ci şi o decoraţiune cu bun gust pe care o puteţi amplasa oriunde, la vedere. Aveţi aici câteva imagini cu simpaticele mele cutii de depozitare. Procedeul îmbrăcării cu sfoară poate fi folosit şi pentru a obţine alte obiecte utile din materiale reciclabile. Depinde de imaginaţia fiecăruia dintre voi.
Categories: Stimularea psihomotricităţii
You must be logged in to post a comment.