Adaptarea materialelor pentru copii cu CES

Crearea de activități atractive pentru copii cu cerințe educaționale speciale și pentru cei de vârstă școlară mică /alfabetul cu animale

Cutii senzoriale/trăistuța/punga cu surprize

Pentru copiii cu care se lucrează la dezvoltarea vocabularului, învățarea alfabetului, numerelor, cartonașele se pun într-o ”cutie senzorială” (la început folosiți o cutie senzorială cu obiecte/texturi plăcute la atingere pentru copil, apoi se folosesc texturi mai puțin plăcute). În acest fel se poate lucra și pe creșterea toleranței copilului la materiale de diferite texturi.

În fotografia de mai jos este un exemplu de cutii senzoriale cu orez de diferite culori. Cartonașele sunt ascunse în aceste cutii iar copilul trebuie să le caute.

Puteți, de exemplu, să ascundeți cartonașele cu imagini și într-o căciulă/ pungă/cutie iar pe măsură ce copilul găsește cartonașele cu imaginile cerute va bifa într-o listă . Această listă este bine să fie laminată, pentru a putea fi folosită de mai multe ori cu același copil sau cu copii diferiți.

Activități de învățare care respectă o anumită tematică

De exemplu, pe blogul nostru activitățile din această săptămână au ca tematică gutuile. Săptămâna trecută am ales tematica de Halloween. În fotografiile de mai jos veți vedea cum am utilizat această tematică în crearea de materiale pentru diferite discipline.

Să plecăm la vânătoare!

Se ascund cartonașe pentru învățarea diferitelor concepte prin clasă/casă și se cere copilului să plece la ”vânătoare” și să găsească aceste cartonaşe. Ajutaţi copilul să completeze o fişă creată în prealabil  şi să pună un X în dreptul fiecărei imagini găsite.

În fotografiile de mai jos puteți vedea o astfel de activitate creată de către noi și pe care o puteti accesa aici Activitate de dezvoltare a vocabularului -anotimpul vara – Teachers make (teachers-make.com)

Crearea de activități care implică folosirea cârligelor de haine.

În exemplul de mai jos copilul trebuie să pună cârligul pe imaginea identică cu imaginea din dreptunghiul mare. 

Folosirea planșelor care implică utilizarea plastilinei.

Activitatea prezentată mai jos se poate descărca gratis de la sfârșitul acestei postări. 

Acestea sunt doar câteva exemple de activități educaționale atractive pentru copii cu CES sau preșcolari pe care le puteți crea pentru copiii/elevii dumneavoastră.

Vă invităm să consultați arhiva blogului unde avem mult mai multe activități create de noi.

Clipart

Scrappin Doodles Teaching Resources | Teachers Pay Teachers

Little bumble-bees class Teaching Resources | Teachers Pay Teachers

Varianta PDF este valabilă pentru abonaţii acestui website. Dacă doriţi să vă abonaţi la acest site vă invităm să accesaţi acest link.

https://teachers-make.com/register/

Contact

int.spec.ed@gmail.com