
Precum am specificat într-o postare anterioară de pe blogul nostru Învățarea structurată – Teachers make (teachers-make.com) metoda TEACCH (Tratamentul și Educatia copiilor cu Autism și alte Deficiențe de Comunicare) este un model de învățare structurată care are ca elemente principale:
- Organizarea mediului fizic
2. Orare individuale și de grup
3. Sistemele de lucru individual
4. Suportul vizual
În postarea de astăzi vom discuta despre organizarea mediului fizic în care este educat copilul cu autism (în cazul unui profesor vorbim de un grup de copii cu autism).
Deoarece persoanele cu autism necesită un mediu de viață structurat, previzibil, este indicat ca atât acasă cât și la școală să se pună accent pe structurarea spațiului fizic. În acest fel profesorii psihopedagogi, părinții, terapeuții sunt centrați pe manipularea și organizarea mediului fizic pentru a ajuta persoana cu autism să își dezvolte deprinderi care să îi ajute să funcționeze la cel mai înalt nivel de independență la care aceasta poate ajunge.
Organizarea clasei, în cazul în care copilul merge la școală și este parte dintr-un colectiv, trebuie să ia in considerare atât nevoile individuale ale fiecărui copil cât și nevoile celorlalți membri ai grupului/clasei/colectivului din care face parte copilul.
Deoarece persoanele cu autism pot avea hiper/hiposensibilități la nivel senzorial este important să se țină cont de aceste particularități atunci când se organizează mediul fizic în care persoana cu autism își va petrece timpul.
Ce întrebări ar trebui să ne punem atunci când organizam spațiul unui copil/ persoane cu autism?
Una dintre primele întrebări ar trebui să fie legată de iluminarea spațiului. În multe cazuri persoanele cu autism sunt hipersensibile la lumina generată de anumite tipuri de corpuri de iluminat.

Ce fel de ferestre există în acel spațiu și câtă lumină naturală intră prin acele ferestre? Spațiile supraluminate pot fi copleșitoare pentru persoanele cu autism, de aceea informația culeasă prin observație sau inventariere a preferințelor, împreună cu informații oferite de către terapeuții care lucrează cu acea persoană, trebuie să fie luate în considerare.
Dacă lumina generată de corpurile electrice sau ferestre este prea puternică trebuie să se folosească acoperitoare transparente care să diminueze intensitatea acestora. În unele țări, oferta de materiale de genul acesta pentru persoanele cu autism este foarte diversă și există acoperitoare speciale pentru ferestre și corpuri de iluminat care diminuează/cresc/modifică intensitatea luminii generate. Atât profesorul cât și părintele trebuie să fie foarte creativi și să învețe prin încercare și eroare ceea ce se potrivește copiilor/persoanelor cu autism cu care lucrează sau pe care le îngrijesc.
În trecut, în clasa mea, am folosit acoperitoare de acest gen.

Pentru acasă se pot folosi filtre care se aplică peste corpul de iluminat.

În unele cazuri, putem să acoperim geamurile sau părți din geamurile casei/clasei cu hârtie care să diminueze lumina care intră prin ele.
Atunci când se aplică metoda TEACCH, părintele este co-terapeut și pionul principal al succesului intervențiilor folosite pentru educarea unei persone cu autism. Cei care avem experiență cu persoanele cu autism, știm că părinții/ persoanele care îngrijesc acea persoană cu autism sunt surse extrem de importante de informații.
Există copii cu autism care au ca și comportament repetitiv aprinderea și stingerea becurilor din casă sau clasă. Dacă nu se pot găsi acoperitoare pentru întrerupatoare, acestea se pot acoperi cu niște coșulete de plastic, care să permită utilizarea lor de către persoana adultă. În timp copilul va învăța că acesta nu este un comportament dorit și acele coșuri/acoperitoare se pot îndepărta.


Mobilierul disponibil pe care îl aveți în clasă vă poate ajuta să creați acea structurare de care copilul/grupul de copii pe care îi aveți în grijă au nevoie. Câteodată sunt lucruri în clasă/spațiul pe care vreți să îl amenajați care nu pot fi mișcate, ca de exemplu o chiuvetă, dulapuri construite în perete, ferestrele, ușa clasei/spațiului și localizarea acestora trebuie să se ia în considerare.
Din experiența proprie vă sugerăm să vizitați clasa în care veți preda ( dacă luați o clasă nouă pe care nu o cunoașteți) și să faceți cât mai multe măsurători și fotografii. Odată ce știți câți copii aveți în clasă și câte stații de lucru vor trebui create, puteți folos powerpoint pentru a crea o reprezentare vizuală a clasei.
În clasa dumneavoastră va trebui să aveți :
-catedra profesorului
-stațiile de lucru TEACCH
-un loc al clasei în care veți desfășura întâlnirea de dimineață
-o zonă de relaxare unde elevii vor avea ocazia să ia pauze
-cel puțin 2 mese la care să realizați activități în grup
-un loc unde să depozitați materialele didactice
-panou/perete unde să se pună orarul clasei și alte postere cu pictograme
-lângă ușă se creeaza un loc unde se vor pune tabele de comunicare care sunt necesare în cazul copiilor cu autism. Chiar dacă copilul cu autism este verbal, pictogramele, tabelele de comunicare pot ajuta ca și ancore/puncte de reper pentru facilitarea comunicării.
-dacă se poate, să se organizeze un colțișor în clasă unde copiii vor putea lucra pe învățarea deprinderilor de viață și a autonomiei personale




În cazul în care este necesar, închideți clasa pe dinăuntru cu un mic zăvor plasat în afara capacității copilului de a-l accesa. În unele cazuri puteți folosi acoperitoare care se plasează pe clanța ușii.
Acestea sunt numai idei și sugestii pe care noi le oferim, dar indiferent ce metode folosiți, este important ca în orice moment copilul să fie în siguranță.
Toate obiectele folosite în clasă trebuie să aibă scopul de a facilita procesul de învățare al copilului cu autism, de a-i menține siguranta și de a-l ajuta să devină cât mai independent posibil.
Săptămâna viitoare vom vorbi despre orare și vă vom oferi un orar editabil creat în powerpoint pe care îl puteți adapta nevoilor dumneavoastră.
Mulțumim pentru vizitarea blogului nostru!
Contact int.spec.ed@gmail.com
Categories: Autismul și autonomia personală
You must be logged in to post a comment.