Abilități de comunicare

L DE LA LUP

Poezie cu cuvinte care conţin litera şi sunetul ”L” (”l”)

În acest pachet veţi găsi şi o poezie inedită care utilizează cuvinte ce conţin litera ”L”, ”l” la început, în interiorul  şi la sfârşitul cuvintelor.  Fişele de lucru  presupun identificarea literei ”L” și ”l” şi a imaginilor sugerate de cuvinte care conţin litera și sunetul ”L”.

 De asemenea, poezia  este postată pe blog sub formă de video, dar o puteţi obţine şi în format pdf.

Fiecare vers al poeziei este prezentat pe un slide pe care se află şi reprezentările fotografice ale cuvintelor care conţin litera şi sunetul ”l”  găsite în versul respectiv.  Dacă vreţi să îi cereți  copilului  să citească ( independent sau cu ajutor) puteţi opri video-ul făcând click pe butonul ”pause” din partea de jos a acelui video.

Fişe de lucru care presupun identificarea literei ”L” și ”l”.

Copilul va răspunde  întrebărilor indicînd ”da” sau ”nu”; aceste fișe sunt utile copiilor non-verbali.

Fişe de lucru ce presupun discriminarea vizuală și auditivă a imaginilor ce sugerează  cuvinte care conțin litera și sunetul ”l”.

Joc interactiv creat pe wordwall.net

Prin participarea la acest joc, copilul va sorta imagini însoțite  de cuvinte care încep cu „l”, cuvinte care conțin „l” în interior și cuvinte care au „l” la sfârșit.

Litera L

Activităţi şi fişe de lucru

Prin participarea la aceste activități copilul va lucra pe:

-dezvoltarea capacităţii de discriminare auditivă şi vizuală a literei şi sunetului „L”

– dezvoltarea capacităţii de discriminare auditivă şi vizuală a cuvintelor care conţin litera şi sunetul „L” în poziţie iniţială, în interiorul şi la sfârşitul cuvântului

-pronunţia de cuvinte care conţin litera şi sunetul „L” în poziţie iniţială, în interiorul şi la sfârşitul cuvântului

Cuvintele folosite în aceste activităţi sunt: leu, lanţ, miel, glob,plic, cal şi lună

-Cartonaşe pentru cutii senzoriale/ trăistuţa/punga cu surprize

-Fişe de lucru și planşe pentru dezvoltarea capacităţii de concentrare şi discriminare vizuală

-puzzle

-litera model pentru trasare/colaj

Modelul literei L

În pachet veţi găsi modelul literei E pe care copilul poate să o traseze cu carioca sau creioane colorate. De asemenea, copilul poate folosi plastilină să urmărească conturul literei L.

În cazul în care copilul  nu are deprinderile de trasare a liniilor drepte şi curbe formate, puteţi să-i cereți copilului să coloreze litera model. Pentru copilul mai mic, în loc de trasare, îl  puteţi ajuta  să picteze cu degetele.

O altă variantă a acestei activități este realizarea unui colaj cu hârtie colorată cu diferite texturi. Copilul va rupe hârtia în bucăţele pe care apoi le va  lipi pe litera model. Pentru copilul mai mic, puteţi întoarce foaia cu litera model pe partea cealaltă şi ajutați-l   să lipească bucăţi de hârtie . După ce lipiciul folosit pentru colaj se usucă puteţi decupa împreună cu copilul ( mână pe mână ) litera model.

Vă rugăm să citiţi postarea de pe blogul nostru cu litera ”A” pentru mai multe idei şi sugestii de activităţi.

Puzzle

-ajutaţi copilul să decupeze toate piesele din puzzle

-amestecați piesele și cereți-i  copilului să îl reconstruiască

-oferiţi ajutor când e nevoie

-în cazul în care copilul nu a ajuns să îşi dezvolte capacitatea de a tăia cu foarfeca,  vă recomandăm să decupaţi dumneavoastră

-în timp ce copilul construieşte acest puzzle pronunţaţi cuvintele sugerate de imaginile care se află pe piesele de puzzle

-ajutaţi copilul să exerseze pronunţia corectă a cuvintelor şi să indice dacă litera şi sunetul „L” se află la începutul cuvântului, la mijloc sau la sfârşit

Fişe de trasare de cuvinte care conţin litera şi sunetul L.

Cutii senzoriale/ trăistuţa/punga cu surprize

Laminaţi aceste cartonașe și puneţi-le  într-o „cutie senzorială „ (la început  folosiţi o cutie senzorială cu obiecte/texturi care îi fac plăcere copilului să le atingă apoi folosiţi o cutie cu obiecte/texturi mai puţin plăcute). În acest fel puteți lucra și pe creșterea toleranței copilului la materiale de diferite texturi.

Fiţi creativi și folosiţi aceste cartonașe să realizați activităţi care se potrivesc stilului de învăţare a copilului dumneavoastră.

Puteți, de exemplu,  să ascundeţi cartonaşele cu imagini și într-o căciulă/pungă/cutie iar pe măsură ce copilul găseşte cartonaşele cu imagini,  va bifa în listă. Această listă  este de preferat să fie laminată,  pentru refolosire.

Fişe de lucru și planşe pentru dezvoltarea capacităţii de concentrare şi discriminare vizuală

Aceste fișe sunt pentru copiii care au dificultăţi să folosească instrumente de scris sau au probleme cu motricitatea fină.  Puteţi să folosiţi stikere sau  ștampile.

Copilul va răspunde la comenzile:

Găseşte imaginile care sugerează cuvinte care încep cu litera și sunetul „L”.

-Găseşte imaginile care sugerează cuvinte care au litera şi sunetul „L” în interiorul cuvântului.

-Găseşte ilustraţiile care sugerează cuvinte care au litera și sunetul „L” la sfârşitul cuvântului

Aceste materiale se descarcă de aici.

Contact

int.spec.ed@gmail.com