Stimularea psihomotricităţii

Culoarea roșie

Capacitatea copilului de a recunoaște culorile este considerată un pas important în dezvoltarea lui cognitivă. Învăţarea culorilor se însuşeşte cel mai bine prin joc sau prin activităţi cotidiene, ca de exemplu atunci când le cerem copiilor să ne dea “mingea roșie”,  sau când le oferim variante: îi întrebăm dacă doresc să se îmbrace cu “tricoul roșu sau cu un tricou de altă culoare”.

În această prezentare vă propunem o serie de activităţi prin care copiii de vârstă mică şi elevii cu CES au posibilitatea să învețe să discrimineze și să identifice obiecte care au culoarea roșie.

Părinții au un rol esențial în educarea atât a copiilor cu CES cât și a copiilor tipici. Creați oportunități pe parcursul zile de a lucra cu copilul pe identificarea obiectelor care au diferite culori. Copilul învață mai bine când informația e prezentată polisenzorial, iar în această prezentare veți găsi materiale care sperăm  să vă inspire în a ajuta copilul să își însușească abilitatea de a învăța culoarea roșie. Urmăriți-ne blogul pentru că în fiecare săptămână vom prezenta activități care să vă ajute în a lucra cu copilul pe identificarea și a altor culori.  

Activități propuse:

1. Poezie inedită despre diferite obiecte care au culoarea roșie.

Fiecare vers al poeziei este prezentat pe un slide și  de asemenea este  ilustrat cu grafice vesele, plăcute  copilului,  care se regăsesc în versul respectiv.

2. Prezentare powerpoint care conține  obiecte care au culoare roșie.

Această prezentare este de asemenea sub formă de video și poate fi folosită oricând vreți să lucrați cu copilul pe identificarea obiectelor care au culoare roșie.

În această prezentare găsiți și întrebări de genul ”da/nu” care sunt folositoare copiilor de vârstă mică sau non-verbali.

3. Joc interactiv creat pe wordwall.

4. Activități practice prin care copilul va picta cu buretele, va realiza un colaj, va picta cu pensula, cu o floare de plastic sau cu mărgeluțe. În acest fel copilul va fi antrenat și la dezvoltarea motricității fine .

Colaje cu hârtie creponată.

Copiii lucrează  pe dezvoltarea motricității fine și pe coordonare.

Pictatul cu degetele sau cu pensula.

În cazul în care copilul nu poate folosi pensula, se poate înlocui cu burete.

Pictatul cu floarea de plastic sau cu biluțe este pentru copiii mici sau cu CES care nu au încă dezvoltate abilitățile motrice necesare activității de pictat cu pensula sau buretele.

Când lucrările copilului se usucă se pot decupa și lipi pe foi de hârtie. Acestea se pot pune împreună cu activitățile create pentru învățarea celorlalte culori și ținute ca  material de referință sau material care se poate păstra ca și amintire sau ca să se documenteze evoluția copilului.

De aici se pot descărca fişele de lucru.

Planşe gratis pentru decorarea clasei

https://www.teacherspayteachers.com/Product/Planse-pentru-invatarea-culorilor-si-decorarea-clasei-5428065

Activitate limba engleză gratis

https://www.teacherspayteachers.com/Product/Color-red-emergent-readerwriting-book-for-Pre-K-Autism-Spec-Educ-level-12-5053042

Grafice

Pixabay.com

Acest produs este creat de https://teachers-make.com

Contactați-ne la adresa int.spec.ed@gmail.com dacă aveți întrebări.