Realizarea peştişorilor din tub de hârtie igienică este o activitate cu un nivel redus de complexitate, fiind o activitate accesibilă, indiferent de nivelul de dezvoltare al copiilor, în condiţiile unor minime adaptari. Această activitate reprezintă o bună ocazie pentru formarea sau exersarea următoarelor abilităţi şi deprinderi:
- Coordonare ochi-mână
- Utilizarea unor instrumente de lucru (capsatorul, foarfeca, pensula) în vederea formării unor deprinderi care implică mişcări motrice fine specifice
- Existenţa unor comportamente adaptatate sau compensatorii, în cazul copiilor care prezintă dizabilităţi, în ceea ce priveşte abilităţile mai sus menţionate.
Nivel 1 – este accesibil copiilor de vârstă foarte mică (1-2 ani) sau copiilor care au un nivel foarte scăzut de funcţionalitate. În cazul acestor copii predomină acţiunile mână pe mână, în care adultul „conduce” mâna copilului în realizarea sarcinii de lucru. Pentru această categorie de copii se recomandă utilizarea dactilo-picturii (pictura cu degetele). Cu ajutorul adultului copilul va inmuia degetul în apă, apoi în vopsea (pentru cazul în care se folosesc acuarele) sau doar în vopsea (pentru cazul în care se folosesc vopsele la tub sau borcănel. Este important, în această fază, să obţineţi colaborarea copilului şi să se lase manipulat în acţiuni. Insistaţi în utilizarea degetului arătător, ţinut ridicat, în timp ce restul degetelor stau închise în pumn. Pentru un copil cu o joasă funcţionalitate acest lucru poate fi destul de dificil. Este bine să însoţiţi fiecare mişcare de scurte explicaţii (ex: punem degetul în apa; apoi punem degetul în vopsea; facem ştampiluţe cu degetul pe tub). Aceste succesiuni de operaţii vor forma o oarecare conştientizare a etapizării unor acţiuni, precum şi a relaţiei cauză-efect.
Nivel 2 – este accesibil elevilor cu vârsta de 2-4 ani sau copiilor cu un nivel redus de funcţionalitate, care pot înţelege şi urma indicaţii verbale sau pot imita acţiunile unui adult. Şi în acest caz poate fi nevoie ca anumite acţiuni să se realizeze mână pe mână până când copilul deprinde anumite poziţii ale mâinilor sau mişcări (ex: să ţină cu o mână rola de hartie şi cu cealaltă să pună ştampiluţe cu degetul; să rotească rola de hârtie pentru a aplica stampiluţele pe toată suprafaţa rolei). La acest nivel de achiziţii, mai ales în cazul copiilor cu dizabilităţi, există tendinţa de a aplica ştampiluţele pe o suprafaţă destul de redusă. Copilul trebuie învăţat să folosească întreaga suprafaţă a rolei de hârtie. Această activitate poate fi utilizată cu succes în învăţarea culorilor sau consolidarea cunoştinţelor despre acestea. În acest caz puteţi să indicaţi/comunicaţi copilului ce culoare să folosească în etape succesive ale dactilo-picturii. Tot în această etapă, în acţiuni mână pe mână se pot pune bazele învăţării instrumentelor de scris, de pictură sau utilizarea foarfecelor şi a capsatorului.
Nivel 3 – se adresează copiilor care au anumite deprinderi grafice şi de manipulare a unor instrumente de lucru (4-6 ani). La acest nivel se recomandă utilizarea pensulei şi vopsirea tubului într-o singură culoare. În cazul acestor copii accentul se va pune în primul rând pe prinderea corectă a instrumentelor de scris/pictură, precum şi pe mişcările specifice care se execută în utilizarea acestora. Atunci când o suprafaţă trebuie colorată folosind un creion colorat, mişcările sunt mai „scurte”, pornind de la marginile unui contur spre interior. În cazul utilizării pensulei, mişcările sunt mult mai ample. La copiii de vârstă mică sau la copiii care prezintă dizabilităţi apare adesea tendinţa de utilizare a pensulei asemănător creioanelor colorate. Acest tip de activitate va favoriza coordonarea bimanuală şi coordonarea ochi-mână.
Nivel 4 – se adresează copiilor peste 6 ani sau a celor cu un nivel de funcţionalitate ridicat. La acest nivel puteţi solicita copilului să parcurgă singur activitatea de realizare a peştişorilor din rolă de hârtie igienică punându-i la dispoziţie etapele realizării acestora (ex: se imprimă pe hârtie imaginile cu etapele realizării peştişorilor).
MATERIALE NECESARE:
Role de hârtie igienică
Acuarele
Pahar pentru apă
Pensule (opţional)
Foarfecă
Lipici/capsator
MOD DE REALIZARE

1. Există 3 modalităţi de realizare a acestei etape
- Niv 1 şi 2 – să realizeze „ştampiluţe” cu degetele
- Niv 3 – să picteze suprafaţa unei role ,folosind o singură culoare
- Niv 4 – să picteze fâşiile trasate cu un marker



2. Tăiaţi tubul de hârtie igienică după ce s-a uscat vopseaua.
Pentru copiii aflaţi la niv 1 şi 2 este necesar să faceţi această acţiune dv. sau să îi sprijiniţi în acest sens. Copiii aflaţi la niv 3 şi 4 pot fi lăsaţi singuri în realizarea acestei operaţii şi să îi ajutaţi doar în cazul în care vă soliită sprijinul .

3. Rola de hârtie igienica va fi decupată pe fâşii.
La copiii aflaţi la niv 1 şi 2 este necesar ca acest lucru să fie realizat de un adult. Pentru celelalte nivele, rugaţi copilul să decupeze rola de hârtie în fâşii. Operaţia poate fi facilitată dacă li se trasează un contur punctat.

4.Fâşiile de hârtie vor fi îndoite în 2. Cu ajutorul unui capsatorului sau al lipiciului se vor lipi cele 2 capete.

5. Realizaţi peştişori din toate fâşiile din tub.


6. Dacă doriţi să folosiţi peştişorii realizaţi ca decor, puteţi să treceţi toţi peştişorii printr-un fir de aţă sau sfoară.
Pentru mai multă distracţie puteţi organiza un acvariu dintr-o cutie de pantofi sau dintr-un borcan gol, lipind sfoara/aţa de partea superioară a cutiei/capacul borcanului.
Pentru cei care aleg să facă mai multe animale marine, vom folosi totul pentru realizarea unei decoraţiuni, la sfârşit.

Categories: Stimularea psihomotricităţii
You must be logged in to post a comment.