Abilități de comunicare

Litera și sunetul ”A” (”a”)

Activităţi pe care părinţii le pot face acasă

Alte activitati aici

Alfabet Archives – Teachers make (teachers-make.com)

La ce se referă abordarea polisenzorială (multisenzorială)?

Această abordare se referă la predarea-învăţarea unui conţinut prin implicarea mai multor simţuri. În acest fel copiii se conectează la ceea ce învaţă prin intermediul auzului, văzului,  simțului tactil. Dacă e posibil se pot folosi şi materiale care implică gustul şi mirosul.

Atunci când creăm activitaţi de predare-învăţare a literelor și sunetelor corespunzătoare trebuie să ţinem cont de :

-principille generale de învăţare care presupun eşalonarea activităţilor cu trecerea de la concret la abstract

– particularităţile de dezvoltare/ vârsta  copilului

– ceea ce copilul poate să facă/”punctele tari” ale copilului

 – ce fel de ajutor are copilul nevoie atunci când  realizează  o activitate

– stilul de învăţare al copilului

-interesele copilului

-implicarea într-o măsură cât mai mare a copilului începând chiar cu pregătirea materialelor pentru activitate şi a locului în care se desfăşoară activitatea

Părinții au un rol esențial în educarea atât a copiilor cu CES cât și a copiilor tipici. Creați oportunități pe parcursul zile de a lucra cu copilul pe pronunţia cuvintelor care conţin litera și sunetul „A”. În acest fel ajutaţi copilul să îşi dezvolte auzul fonematic. Auzul fonematic se referă la capacitatea copilului de a sesiza toate sunetelor care compun un cuvânt.

În cele ce urmează vă prezentăm cateva idei/sugestii de activități practice cât și fișe de lucru, care demonstrează felul în care  se pot  crea  acasă experiențe multisenzoriale pentru învățarea  literei și  sunetului „A”.

1. Crearea unei activități de lucru manual

Pentru această activitate o să vă arătăm cum se poate realiza un arici dintr-o  farfurie de hârtie.

Materiale necesare:

 -farfurie de hârtie

-foarfecă

-lipici

-creion de culoare maro

-ochișor de plastic (ochiul se poate desena)

Procedura:

1.Folosiți cutia de lipici lichid să îndreptați încrețiturile care se află pe marginea farfuriei; în acest fel copilul va decupa cu mai multă ușurință.

2. Trasați o linie cu creionul în mijlocul farfuriei de hârtie

3.Trasați o linie la fel cum e în poza de mai jos și decupați.

4.Trasați linii cu creionul în partea de sus a farfuriei, de jur împrejur și ajutați copilul să taie de-a lungul liniilor.

5.Desenați nasul, gura ariciului și lipiți (sau desenați)  ochiul.

2. Împreună cu copilul mergeți la magazin și cumpărați produse a căror denumire  începe cu litera „A”. O mică excursie la magazin creează oportunități pentru exersarea multor deprinderi de viață. Pentru această activitate am cumpărat alune, acadea, ananas, ardei. Faceți de acasă o listă cu produsele dorite.

3. Pe lângă pronunția acestor cuvine, puteți implica copilul și în diferite activități senzoriale care presupun compararea texturii produselor, mirosul, activitatea de îndepărtare a cojii, gustarea. Se poate discuta despre cum se simte la pipăit,  ce gust și miros au.

4. Trasarea literelor în tăvițe cu sare și/sau spumă de ras. Spuma de ras  poate fi amestecată și cu colorant alimentar. Copilul poate ajuta părintele să pregătească tăvițele; dacă nu aveți la dispoziție tăvițe, puteți folosi o tavă de copt sau cutii de carton reciclate.

5. Crearea de punguțe senzoriale – noi am realizat o punguță cu gel de păr și litere cauciucate. Copilul explorează și caută literele „A” și „a”.

6. Sortarea literelor magnetice„A” și „a” dintr-o mulțime de litere.

7.Explorarea literelor făcute din diferite materiale; ajută copilul să generalizeze ceea ce a învățat.

8.Să„pescuim”litere; litere cauciucate în containere cu apă

9.Formarea de litere din sărmuliță îmbrăcată în material textil

10. Colaje cu hârtie creponată. Copiii lucrează și pe dezvoltarea motricității fine și pe coordonare.

11.Pictatul cu degetele sau cu pensula. În cazul în care copilul nu poate folosi pensula, se poate înlocui cu burete.

12. Pictura cu bețișoare de urechi

13. Realizarea conturului literelor cu plastilină

14.Lipirea de stikere pe conturul literelor

15.Trasarea cu creioane de diferite culori a literei

16. Plasarea de jetoane, mici obiecte, pompoane pe conturul literelor

17.Trasarea cu creionul a conturului literelor pe lini iîntrerupte

Toate aceste șabloane le veți găsi în colecția de fișe de lucru.

Litera A

Activităţi şi fişe de lucru

Prin participarea la aceste activități copilul va lucra pe:

-dezvoltarea capacităţii de discriminare auditivă şi vizuală a literei şi sunetului „A”

– dezvoltarea capacităţii de discriminare auditivă şi vizuală a cuvintelor care conţin litera şi sunetul „A” în poziţie iniţiala, în interiorul şi la sfârşitul cuvântului

-pronunţia de cuvinte care conţin litera şi sunetul „A” în poziţie iniţială, în interiorul şi la sfârşitul cuvântului

Activităţile pe care vi le prezentăm se concentrează pe învăţarea a zece cuvinte din care patru cuvinte au litera și sunetul „A” în poziţie inițială, trei cuvinte au litera și sunetul „A” în interior, iar trei cuvinte la sfârşit.

Cuvintele folosite în aceste activităţi sunt: ananas, ardei, alune, acadea, maşină, mac, fată, foca, sticla și zebra.

Activităţile cuprinse în această colecţie sunt:

-Cartonaşe pentru activitatea de dezvoltare a vocabularului receptiv şi expresiv

-Cartonaşe pentru cutii senzoriale/ trăistuţa/punga cu surprize

-Fişe de lucru și planşe pentru dezvoltarea capacităţii de concentrare şi discriminare vizuală

-Fişe cu litera „A” care se pot folosi pentru activităţile practice

Cartonaşe pentru dezvoltarea vocabularului receptiv şi expresiv

Printaţi următoarele 6 pagini și tăiaţi fiecare pagină în 4; în acest fel veţi obţine un set de cartonaşe pentru cele 10 cuvinte pe care această activitate le propune. De asemenea printaţi şi decupaţi cartonaşele de pe ultimele 2 pagini; acestea vor fi folosite pentru activitatea de etichetare a imaginilor şi potrivire imagine la imagine. Cartonaşele  se pot utiliza pentru a crea activităţi care vor ajuta copilul să identifice, să denumească şi să eticheteze aceste imagini însoțite de cuvinte.

Exemple de activități

1.Copilul va identifica imaginile asociate cu cuvinte.

Înainte de a-i cere copilului să arate un anumit cuvânt/imagine, trebuie să fiţi siguri că acesta  doreşte să participe la activitate. La început prezentaţi numai două cartonaşe, apoi dacă este posibil, măriţi numărul cartonaşelor. Daţi comanda ‘’Arată  ……………………………”. Fiţi atenţi la răspunsul copilului și oferiţi-i ajutor dacă e nevoie. Pentru a ajuta  copilul să generalizeze se pot  varia comenzile date ca de exemplu ‘’Dă-mi cartonașul cu ………..” ,” Alege ………………….”, „ Care este …………?” Recompensaţi eforturile copilului şi, în timp, scădeţi frecvenţa cu care oferiți  recompensele. În cele din urmă recompensați numai răspunsurile corecte.

2. Observă și potrivește

Regula acestui joc este de a potrivi imaginile identice.

3. Copilul va eticheta imaginile cu cuvintele corespunzătoare

Această activitate este potrivită pentru copiii cu deficienţe ușoare şi pentru copiii tipici din clasa întâi. Oferiţi  ajutor atunci când e necesar şi diminuaţi ajutorul dat pe măsură ce copilul creşte numărul răspunsurilor corecte. Procedaţi la fel şi cu recompensele date. Începeţi prin a recompensa fiecare încercare făcută de copil și sfârșiţi prin a recompensa numai răspunsurile corecte.

4. Ascundeţi cartonaşele cu imagini prin casă și cereți copilului să plece la ”vânătoare” și să găsească aceste cartonaşe. Ajutaţi copilul să completeze fişa  şi să pună un X în dreptul fiecărei imagini găsite.

Cutii senzoriale/ trăistuţa/punga cu surprize

Laminaţi aceste cartonașe și puneţi-le  într-o „cutie senzorială „ (la început  folosiţi o cutie senzorială cu obiecte/texturi care îi fac plăcere copilului să le atingă apoi folosiţi o cutie cu obiecte/texturi mai puţin plăcute). În acest fel puteți lucra și pe creșterea toleranței copilului la materiale de diferite texturi.

Fiţi creativi și folosiţi aceste cartonașe să creaţi activităţi care se potrivesc stilului de învăţare a copilului dumneavoastră.

Puteți, de exemplu,  să ascundeţi cartonaşele cu imagini și într-o căciulă/pungă/cutie iar pe măsură ce copilul găseşte cartonaşele cu imagini,  va bifa în listă. Această listă  este de preferat să fie laminată,  pentru refolosire.

Fişe de lucru și planşe pentru dezvoltarea capacităţii de concentrare şi discriminare vizuală

Aceste fişe sunt  folositoare  pentru copiii cu CES nivelul 1 care vor răspunde la comenzi  de genul ‘’Arată cu degetul fiecare imagine care reprezintă zebra „.” Desenează un cerc în jurul fiecărei imagini care reprezintă zebra”. „Marchează fiecare imagine care reprezintă zebra  prin lipirea unui  stiker, colorare sau încercuire.’’

 Pentru copiii care au dificultăţi să folosesaca instrumente de scris sau au probleme cu motricitatea fină puteţi să folosiţi stikere sau  ștampile.

Alte comenzi care se pot da copiilor sunt următoarele:

-Găseşte imaginile care sugerează cuvinte care încep cu litera și sunetul „A”.

-Găseşte imaginile care sugerează cuvinte care au litera şi sunetul „A” în interiorul cuvântului.

-Găseşte ilustraţiile care sugerează cuvinte care au litera și sunetul „A” la sfârşitul cuvântului

Puzzle şi trasare de cuvinte sau litere

Puzzle

-ajutaţi copilul să decupeze toate piesele din puzzle

-amestecati piesele si spuneti copilului să îl reconstruiască

-oferiţi ajutor când e nevoie

-în cazul în care copilul nu a ajuns să îşi dezvolte capacitatea de a tăia cu foarfeca atunci vă recomandăm să decupaţi dumneavoastră

-în timp ce copilul construieşte acest puzzle pronunţaţi cuvintele sugerate de imaginile care se află pe piesele de puzzle

-ajutaţi copilul să lucreze pe pronunţia corectă a cuvintelor şi să indice dacă litera şi sunetul „A” se află la începutul cuvântului, la mijloc sau la sfârşit

Fişe de trasare a literei A

-în cazul în care copilul nu este la nivelul de a trasa literele urmând liniile întrerupte,  vă recomandăm să încurajaţi copilul să le încercuiască sau să folosesască ştampile sau stikere ; în acest fel copilul are posibilitatea de a lucra pe capacitatea de discriminare și identificare a literei şi sunetului „A”

Fişe de trasare  de cuvinte care conţin „A” în poziţie inițială, în interiorul cuvântului şi la sfârşitul cuvântului.

De aseamenea am creat această activitate de sortare pe wordwall.net

Materialul în format pdf se poate descărca de aici

6 replies »