Abilități de comunicare

Învățarea părților corpului omenesc/Activitate pentru dezvoltarea vocabularului pentru copii preșcolari și cu CES

Atunci când vorbim de activități de dezvoltare a vocabularului vizăm atât componenta receptivă, adică învățarea de cuvinte noi cât și cea expresivă, adică folosirea, pronunțarea cuvintelor învățate. Copilul cu deficiențe, în comparație cu cel tipic,  învață cuvinte noi cu un grad mai redus de spontaneitate. De aceea părinții și profesorii trebuie să creeze oportunități de învățare de cuvinte noi și de folosirea lor în context. Pentru învățarea cuvintelor noi în cazul copiilor cu CES este nevoie de mai multe componente, mai importante fiind:

 – existența unui  suport vizual pentru fiecare cuvânt nou (obiecte, imagini, acțiuni concrete)

-suportul vizual să fie atractiv pentru copil

-să se folosească o abordare polisenzorială care să faciliteze generalizarea cunoștințelor dobândite.

 Prezentăm câteva materiale care să vă ajute în crearea de activități de dezvoltare a vocabularului prin care copilul să identifice elementele corpului uman.

Materialele pregătite de noi sunt următoarele:

1. Prezentare powerpoint; pe fiecare slide se găsește poza  câte unui element al corpului uman însoțit de cuvântul corespunzător. Filmulețul poate fi accesat pe blog de câte ori aveți nevoie să lucrați cu copilul.

2. Activitate pentru copii neverbali de identificare a elementelor corpului omenesc prin care copilul răspunde cu ”da” sau ”nu”.

Această prezentare este de asemenea  realizată sub formă de video și poate fi accesată pe blog de câte ori aveți nevoie să lucrați cu copilul.

3. Activitate de sortare a trei elemente a feței umane și anume: ochi, buze și urechi; această activitate se poate printa de pe blog. Pentru durabilitate , noi vă recomandăm să plastifiati planșele și cartonașele.

Această activitate se poate descarca de aici.

4. Joc interactiv pe wordwall prin care copilul să eticheteze elementelor feței umane

5. Fișa de lucru prin care copilul să eticheteze elemetele feței umane cum ar fi: buzele, nasul, sprânceana, dinții, ochiul și urechea. Această fișă implică decuparea și tăierea  (poate fi descărcată de pe blog).

Acesastă activitate se poate descarca de aici.

Acest material este creat de Proiectul de seară (proiectuldeseară.com).

Fotografiile folosite în crearea acestui material au fost achiziţionate de pe shuterstock.com si pixabay.com.