Abilități de comunicare

Litera și sunetul ”B” ( ”b”)

Idei și sugestii de învăţare prin joc

Activităţi pentru şcoală şi acasă

Poezia cu litera și sunetul ”B” ( ”b”)

Deoarece copiilor le place să se joace, să experimenteze prin joc, atât profesorii cât şi părinţii  pot să se folosească de joc pentru a crea experienţe cognitive autentice.

 Prin joc  se captează atenţia micuţilor cărora le creşte motivația de a experimenta, învăța lucruri noi şi de a aplica ceea ce au învăţat la situații inedite. Atunci când copiii învaţă prin joc, învăţarea se produce în mod spontan şi nu e văzută ca pe ceva greoi, ca pe o corvoadă.

În cele ce urmează, vă prezentăm câteva activităţi practice prin care copilul va învăţa litera şi sunetul ”B”, activităţi structurate,  care ajută copilul să îşi dezvolte  motricitatea fină necesară pentru scrierea literelor pe hârtie.

Prin participarea la activitățile pregătite de noi copilul:

-va învăța să identifice  litera și sunetul ”B” (”b”)

– va învăța să discrimineze auditiv și vizual cuvinte care încep cu litera și sunetul ”B”, cuvinte care conțin litera și sunetul  ”B” și cuvinte care au sunetul și litera ”B” în poziție finală

-va învăţa să traseze litera ”B” și ”b” de tipar

-va exersa trasarea de cuvinte care conțin litera și sunetul ”B”

-va  lucra pe dezvoltarea motricității fine și a orientării spațiale

-își va satisface propria curiozitate prin experimentarea utilizării diferitelor materiale: colorantul alimentar, sarea și lipiciul lichid

-va participa la activități practice care implică completarea unor fișe de lucru ce presupun decuparea, lipirea și potrivirea

-va asculta/învăța două poezioare inedite cu cuvinte care conțin litera și sunetul ”B”

Participând la activitățile prezentate de noi, copilul va avea parte de oportunități de învățare experiențială, adică  învățarea  prin acțiune, și  experimentarea cu materiale concrete. 

Aceste activități sunt potrivite atât pentru copiii tipici cât și pentru cei cu CES. Fiți siguri că supravegheați copiii atunci când folosesc instrumente de tăiat și  oferiți ajutor diferențiat în funcție de nevoile pe care le au.

Precum știm, părinții au un rol esențial în educarea atât a copiilor cu CES cât și a copiilor tipici. Ca și părinți, creați oportunități pe parcursul zilei, de a lucra cu copilul pe pronunţia cuvintelor care conţin litera şi sunetul ”B”. De asemenea, sunt nenumărate ocazii   de a ajuta copilul să-și dezvolte auzul fonematic.

 În cele ce urmează vom detalia sugestii, idei practice, fișe de lucru care se pot folosi cu copiii în procesul de învățre a literei și sunetului ”B”.

Activitate de lucru manual

”B” de la barcă

Materiale necesare:

-farfurie de hârtie vopsită în întregime în culoarea pe care o alege copilul

-beţe de îngheţată

-lipici

-capsator

-stilet pentru crafturi/cutter

-hârtie colorată

-rol de hârtie igienică

Procedură:

1.Se vopseşte în întregime farfuria de hârtie; copiii care nu pot folosi pensula independent  pot vopsi cu buretele sau prin orice altă metodă alternativă . Dacă copilul doreşte să vopsească cu pensula, dar este încă în procesul de învățarea  a acestei deprinderi,  e necesar  să îi daţi o pensulă cât mai groasă și să-i oferiţi ajutorul.

2. Îndoiţi farfuria de hârtie în două și puneţi câte două capse  în fiecare parte a farfuriei  îndoite.

3. Decupaţi un dreptunghi din hârtia colorată aleasă ( dacă nu aveţi la îndemână vă recomandăm să alegeţi o bucată de hârtie albă pe care copilul o va picta sau colora -fiţi creativi şi îndemnaţi copilul să folosească stikere pentru decorare). Dreptunghiul îl îndoiți,  împreună cu copilul, în două. Se introduce beţişorul de îngheţată în interiorul hârtiei îndoite şi se lipește pe partea de jos şi pe diagonală.

4. Cu o cariocă/creion trasaţi o linie pe farfuria de hârtie pictată și îndoită în două. Decupaţi de-a lungul liniei la fel ca şi în model.

5. Luați un tub de carton de la hârtie igienică şi cu stilet/cutter faceţi o incizie în mijloc atât cât să puteţi insera beţişorul de îngheţată.

6. Ajutaţi copilul să asambleze toate piesele acestei bărci, care  arată ca şi în fotografia de mai jos. 

7. Lucraţi cu copilul pe pronunţia corectă a lui ”B” şi a cuvântului ”barcă”.

”B” de la broască

În pachetul cu fişe de lucru  veţi găsi şi această activitate care este potrivită atât pentru copiii preșcolari cât şi pentru cei cu CES.

Este vorba de o broască făcută din figuri geometrice . Pentru realizarea acestei activități, copilul trebuie  mai întâi,  să coloreze figurile geometrice.

După ce termină de colorat, copilul va decupa figurile geometrice, apoi le va asambla după model. În cazul în care copilul doreşte să le asambleze fără model,  încurajaţi-l! Dați posibilitatea copilului să aleagă,  de câte ori se pot face alegeri. Copilul poate alege instrumentele de lucru pe care le doreşte, precum și metodele de lucru preferate. Pe lângă creioane colorate, copilul poate folosi ochişori de plastic, sclipici sau stikere. Pentru un copil mai micuţ sau un  copil care încă nu stăpânește capacitatea de a folosi foarfeca, puteţi să îi oferiţi modelul şi hârtie colorată. O  rupe în bucăţele mici pe care apoi le va lipi pe model ca să creeze un colaj.

Pe lângă oportunităţile de a  pronunţa sunetul ”B”  şi a cuvântului ”broască”, prin participarea la această activitate copilul va lucra pe recunoaşterea figurilor geometrice: cerc, triunghi şi oval. Va exersa deprinderea  de a tăia cu foarfeca, de a colora cu creioanele și de a-şi exprima creativitatea.

Crearea unui şablon al literei ”B” de tipar

Materiale :

-foarfecă

-bucată de carton reciclată pe care e pictată litera B de tipar

-perforator

-bandă de lipit

-sfoară/ șnur

-cutter

Procedura

1.Decupați litera B

2. Faceţi găuri de jur împrejurul şablonului cu perforatorul

 3. Luați un fir de sfoară/șnur ; la un capăt puneți o bucățică de bandă de lipit de jur împrejur, iar celălalt capăt îl treceți printr-o gaură, apoi îl legați cu un nod. Copilul va lucra pe înşiretare de jur împrejurul literei B.

Jocul cu maşinuţele folosind tiparul  cu marcaje ( imită marcajul care se găseşte pe străzi) al literelor B și b

Aceasta este o activitate prin care copilul învață, cu ajutorul părintelui, prin joc,  mişcări care vor fi folositoare când va ajunge să traseze pe hârtie literele B și b de tipar. Participând la această activitate, copilul integrează informaţii vizuale şi kinestezice. În timp ce copilul se joacă, maşinuţele vor merge pe stradă în direcţia folosită când trasăm literele B și b de tipar. O variantă a acestei activităţi este să înmuiaţi roţile maşinuţelor în acuarele/vopsea de pictat, care prin mişcare pe literele model, vor lăsa urme de vopsea. Cu fiecare exerciţiu se poate folosi o vopsea de culoare diferită, în acest fel copilul va vedea progresul pe care îl face în trasarea literelor B si b.

Crearea de litere tactile

Pentru această activitate este nevoie de un model al literei B și b de tipar și obiecte mici pe care copilul le va lipi cu lipici lichid. Pentru exemplificarea acestei activități am folosit boabe de fasole și o fişă cu litera B de tipar. Puteți exersa cu copilul pronunția cuvântului boabe și să îl ajutați să identifice litera cu care începe cuvântul ”boabe”. 

Pentru această activitate aveți nevoie de lipici lichid, boabe de fasole și litera model. Ajutaţi copilul să traseze litera cu lipici lichid, respectând modelul de trasare a  literei B, apoi ajutați copilul să plaseze boabele pe linia întreruptă. Când se va usca, folosiți litera tactilă pentru a-l învăța cum să traseze litera B. Noi am exemplificat aceasta activitate folosind litera  B, dar în pachet veți găsi și o planșă pentru litera mică de tipar. La început copilul va avea nevoie de ajutor, în unele cazuri chiar mână pe mână, dar  descreșteți ajutorul dat pe măsură ce copilul învață să execute mișcările necesare la trasarea literei B.  

Exersarea mișcărilor necesare în trasarea literelor B și b prin plasarea de stikere pe literele model

Pentru această activitate este nevoie de un model al literelor B și b de tipar și de stikere. Noi am folosit buline și din nou,  ca în activitatea precedentă,  puteți exersa cu copilul pronunția cuvântului ”buline”,  care încep cu b. Noi am exemplificat această activitate folosind litera mică b, dar în pachet veți găsi și o planșă pentru litera mare de tipar. La început copilul va avea nevoie de ajutor, în unele cazuri chiar mână pe mână. Copilul va lipi stikerele în direcția folosită în modelul de  trasare a  literei B.  

Exersarea mișcărilor necesare în trasarea literei B și b prin pictura cu colorant alimentar și sare

Materiale necesare

Pentru această activitate avem nevoie de: foi de hârtie sau farfurii de hârtie, lipici solid, sare, bețișoare de urechi și apă amestecată cu colorant alimentar.

Procedura

1.Se trasesază cu lipici lichid conturul literelor B și b

2.Se presară sare albă fină pe conturul cu lipici al literelor.  Presărați

sarea înainte ca lipiciul să se  ususce  și acoperiți bine lipiciul cu sare.

3. Cu bețișoarele de urechi înmuiate în apă colorată, atingeți stratul de sare de pe conturul făcut anterior. Copiii vor fi uimiți să vadă repeziciunea cu care se colorează literele.

Litere magice

Materiale

-farfurii de hârtie

-pensulă

-apă amestecată cu colorant alimentar

-pipetă

Procedura

1.Se trasează cu apă conturul literelor B și b

2. Se descarcă pipeta umplută cu apă colorată pe conturul făcut anterior și copiii vor fi uimiți de modul în care  vor apărea ”literele magice”.

Copilul va fi antrenat în exerciții de trasare a literei B în aer

Fișe de lucru și sugestii de activități

Puzzle

-ajutaţi copilul să decupeze toate piesele din puzzle

-amestecați piesele și cereți copilului să îl reconstruiască

-oferiţi ajutor când e nevoie

-dacă copilul nu a ajuns să îşi dezvolte deprinderea de a tăia cu foarfeca,  vă recomandăm să decupaţi dumneavoastră

-în timp ce copilul construieşte acest puzzle pronunţaţi cuvintele sugerate de imaginile care se află pe piesele de puzzle

-ajutaţi copilul să exerseze pronunţia corectă a cuvintelor şi să indice dacă litera şi sunetul B se află la începutul cuvântului, la mijloc sau la sfârşit

-dacă e nevoie puteți să modificați activitatea,  să o faceți mai accesibilă prin a cere copilului să încercuiască sau să pună un stiker pe anumite imagini

-fiți flexibili și modificați activitatea în funcție de nevoie

Fişe de trasare a cuvintelor care conţin B

în poziţie inițială, în interiorul cuvântului şi la sfârşitul cuvântului.

În această colecție sunt 14 fișe , o fișă pentru fiecare imagine din puzzle.

Aceste fișe sunt pentru copiii care au ajuns să poată trasa litere și cuvinte.

Dacă copilul nu a ajuns la capacitatea de a trasa litere atunci se recomandă să se lucreze cu copilul pe pronunția cuvintelor și identificarea literei B. Se poate discuta cu copilul despre poziția pe care B o are în fiecare cuvânt. Copilul,  de asemenea,  poate plasa un sticker pe fiecare B sau poate să îl încercuiască cu creioane colorate. 

Fişe de trasare a literelor B și b

Se află 6 fișe de trasare, din care 3 pentru litera B și 3 pentru litera mică. Pe fiecare fișă literele au dimensiune diferită și vă rugăm să le folosiți așa cum considerați, în funcție de nivelul la care se află copilul.

Fişa de sortare a literelor B și b

Copilul va trebui să decupeze dreptunghiurile cu  literele B și b și să le pună la locul potrivit.

Fişa de etichetare a cuvintelor care încep cu B care sunt folosite în acest pachet de fișe de lucru

Copilul va trebui să decupeze cartonașele cu cuvinte și să le lipească la locul potrivit. Părintele va lucra cu copilul pe pronunția cuvintelor.

Puzzle

Sunt două puzzle-uri înacest pachet, unul cu imaginea însoțită de cuvântul banană și unul cu barcă. Copilul va decupa cele două  puzzle ș iva grupa fâșiile de puzzle în așa fel încât să reconstituie imaginile date.

Observă și potrivește

Sunt două fișe de acest gen în pachet. O fișă presupune potrivirea imagine la imagine, iar cealaltă presupune potrivirea imaginii mari la imaginea de același fel,  mică.

Activitate interactivă pe wordwall.net

https://wordwall.net/resource/3434379/b-se-afl%c4%83-

Mulţumim următorilor artişti pentru graficele folosite in materialele din aceasta prezentare

https://www.teacherspayteachers.com/Store/Scrappin-Doodles

https://www.teacherspayteachers.com/Store/Alina-V-Design-And-Resources

https://www.teacherspayteachers.com/Store/Zip-a-dee-doo-dah-Designs

https://www.teacherspayteachers.com/Store/Partyhead-Graphics

Materialul în format pdf se poate descărca de aici

Contact int.spec.ed@gmail.com.